2014. június 19., csütörtök

Hogyan válasszunk varrógépet?

Csenge 9 hónaposan ismerkedik a varrógéppel. :)
Sokan azt gondolják, hogy ha az ember lánya szép takarókat készít -majd arról szép fotókat :) - akkor biztosan nagyon profi gépe van. Pedig ez nem így van. Amikor a fotózás rejtelmeibe próbáltam elmélyülni, akkor megtanultam, hogy egy egyszerű géppel is lehet jó fotókat készíteni, ha az ember tudja, hogyan kell használni a fényképezőt. Persze a gépnek is vannak korlátai, de amíg azt megtapasztaljuk, addig még sok szép fényképet lehet  vele készíteni! A jobb géppel a lehetőséget vásároljuk meg a még jobb képek készítésére, nem magát a tudást.

A varrógépekkel is így van ez. Láthattuk, hogy bizony régen is tudtak szépeket alkotni, illetve régi géppel is lehet különlegeset varrni. Sőt, a foltvarrás eredetileg kézimunka volt. Ma is az angol papírtechnika az első, amit egy tanfolyamon elsajátíthatunk. A varrógép ez első órán elő sem szokott kerülni! :)

A foltvarrást anyukám Neumann-jával kezdtem el.  Az első darabok bizony még ezzel a géppel készültek. Majd 2000. környékén megkaptam édesapámtól az első saját varrógépem, ami egy Gritzner 4224-es gép volt.
 A legfontosabb dolgot tudja: varrni lehet vele. Sőt ezzel már tűzni is! Csak egy szabadkezes tűztalpat kellett hozzá vennem (1000 Ft-ért)  és lekapcsolni az alsó anyag továbbítót.



2013 novemberében viszont egyre gyakoribb gépbeállítási problémám volt vele: Az alsó szálat hurkolta, vagy öltéseket hagyott ki.  Volt szervizben is, ahol meggyógyították, de amikor újra kezdődtek vele a problémák SOS segítségre volt szükségem. Arra sem volt  időm, hogy szervizbe  vigyem. Ekkor adta kölcsön a Húgom az ő Bernette Hobby Switch varrógépét.Ezúton is köszönöm neki! :) Életet mentett!

Már lassan egy éve használom, ideje lenne saját gépet vennem, mielőtt még ez is gyógyíthatatlan betegségeket kezd összeszedni!

Csak foltvarrásra vagy mást is szeretnék vele varrni?A varrógépboltban megkérdeztem, hogy milyen gépet tudnak ajánlani foltvarráshoz? Megrökönyödtem, amikorvisszakérdeztek, hogy az attól függ,  hogy mire szeretném használni. Mégis mire? Hiszen most mondtam el, hogy foltvarrásra! Szépen lassan megtudtam, hogy nemcsak a  foltos technikákban vannak óriási különbségek. Bizony azt is tudni kell mire szeretnénk használni a varrógépet? Íme néhány kérdés, ami felvetődhet:
  • Tűzni szeretnék-e? Ha igen,  akkor milyen szintű a tűzés tudásom?
  • Apróságokat szeretnék készíteni, mint pl.  táska, nesszeszer, falikép, párna, konyhai kiegészítők, vagy szeretnék szép nagy francia-ágytakarókat is készíteni?
  • Applikálni szeretnék-e/szoktam-e? Ha igen  hogyan? Hogyan szeretnék?
Alapesetben leszögezhetjük, hogy a ha valaki kicsit komolyabban veszi a foltvarrást és nem csak egy pár hetes múló szenvedélyről van szó, akkor biztos, hogy szüksége van egy masszív, megbízható varrógépre. Ez alatt azt értem, hogy előnyben kell részesíteni a fémalkatrészekkel rendelkező gépet, és fontos, hogy gond esetén szervizelhető legyen.(alkatrészek beszerzése, jó szerviz). Az sem árt ha van választék a tartozékok, kiegészítők terén.

Amennyiben nem csak foltvarrásra szeretném a varrógépet használni, illetve csak néhány ajándékot használati tárgyat szeretnék készíteni, akkor elég lenne egy komolyabb varrógép, amely már rendelkezik foltvarráshoz szükséges alaptechnikával és/vagy kiegészítőkkel. Ilyen lehet a szabad-kezes tűzéshez nélkülözhetetlen, az alsó anyagtovábbító kikapcsolása. És, ha már az anyagtovábbítóról van szó: legalább fontos lehet a a felső-anyag továbbító is, ami megkönnyíti a 3 réteg összevarrását.(előlap, bélés, hátlap)  A felső-anyag továbbító lehet akár beépíttet, vagy akár felszerelhető is.

IDT rendszer -felső-anyagtovábbító
A tűzés használata , mértéke nagyon meghatározhatja a gépválasztást. Tűzéskor kerülnek előtérbe olyan kiegészítők, mint a nyitott szabad-kezes tűzőtalp, térdemelő, tűlemez, quilt motívumok és a BSR. (erről még később írok bővebben)

Hogyan lehet ilyen gyönyörű tűzést készíteni?

Ha valaki nagyobb takarókat is szeretne készíteni, akkor kerül képbe a hosszú kar. Ez segít abban, hogy nagyobb darabok is elférjenek a gép alatt és nem kelljen az alapvetően pici résbe beszuszakolnunk az anyagot, így:

Bernette Happy Switch és a 180 cm-es falvédő tűzés közben.
Egy kicsit másképpen fest "ugyanez" a hosszú kar alatt, nem? 

Hosszú-karos Pfaff Expression 4.0
A nagyobb daraboknál jól jöhet a géphez illeszthető asztalka is, a tűzést is jelentősen megkönnyíti!.

Elna Excellence 720 a hozzá tartozó asztalkával
Az applikáláskor egyik alapvető fontosság az öltés-hossz és az öltés-szélesség állítás. Ezen túlmenően a díszítő motívumok kerülnek még előtérbe. Egy egyszerű varrógép-10-15 motívumot tud, míg a komolyabb quilt gépek  200-250 díszítő motívummal is rendelkeznek!

Pfaff Expression 4.0 programválaszka
 Látjuk a 207-es számú hangya motívumot? Egy felhasználási mód:


Hangyás táska
Applikáció díszítő motívumokkal.

Applikáláskor ne feledkezzünk meg az applikáló talpakról sem.. Ezek jellemzően kiegészítők, amelyeket plusz pénzért lehet vásárolni. Nem mindegy milyen a választék egy adott géptípushoz.Az applikáló talpakról nagyon jó összefoglalót olvashattok a Csokifolt blogban, Ági tollából: van, aki új cipőre én új talpakra vágytam....applikáló talpakl.


Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése