2014. október 16., csütörtök

Boszorkányos párna Halloweenre

Kócos születése

Közeledik a Halloween. Bár hazánkban nincs olyan nagy hagyománya ennek az ünnepnek, mégis megmozgatta a fantáziánkat, hogy készítsünk néhány Halloweennel kapcsolatos applikációs mintát. Az első egy kis boszorkány lett. A kis Kócosnak (mert ez a név ragadt rá) több verziója készült, mire a végleges minta kialakult. Úgy érzem, kellően bájos és szemtelen is egyben. :) Ijesztőnek semmiképpen nem mondható! Tartozik hozzá varázspálca, üst, egy koponya és egy cica is. Ez utóbbi sajnos nem fért rá a kompozícióra, de tervben van, hogy még készül a kis Kócosnak egy ikertestvére, az elengedhetetlen fekete cicával!



A következőkben a párna készítését szeretném veletek megosztani. 

Sablon készítése

Készítettünk egy szabásmintát, ami tartalmazza a minta teljes mintát és a darabokra bontott részleteket is. A részletek a papírsablon elkészítését segítik, a teljes kép pedig a segédfóliáét. Egyelőre a hagyományos papír alapú sablonkészítés menetét mutatom be, de hamarosan készítek egy új bejegyzést a "sablon nélküli" applikációról is.

Boszorkányos sablon
Első dolgunk, hogy kinyomtassuk a sablonunkat. A párnához használt minta A4-ről A3-ra lett kinagyítva, tehát az eredeti minta 141%-os nagyításával dolgoztam. 
Minél nagyobb a mintánk, annál könnyebb a kis íveket, csücsköket, az apróbb részleteket elkészíteni. (Hiszen nagyításkor már nem is lesz olyan apró.)  Ezzel szemben az A3-as esetleg ennél kisebb minta már gyakorlottabb foltvarróknak való. A kis részletek miatt az öltésszélességet alacsonyra kell állítani, hogy az ívek csücskök is szépek legyenek. Jó, ha van már gyakorlat az íves applikálásban és segíthet a varrógéphez való applikáló talp is.



A sablont ragasszuk el vastagabb kartonpapírra. Szinte bármilyen karton használható hozzá. Ha többször is szeretnénk a sablont használni érdemesebb erősebb kartonra ragasztani, mert a használattól a minta deformálódik! (Javaslom a 300 grammos papírt.)

A pontos illesztésekhez készítsünk segédfóliát!

Segédfólia készítése
Ezzel a technikával először Becky Goldsmith és Linda Jenkins: Az én csodálatos kertem című könyvében találkoztam. Az alkotók honlapján számos könyvet, sablont találhattok: Piece O' Cake

Ma már, el sem tudom képzelni az összetettebb minták készítését segédfólia használata nélkül!
A segédfóliához spirálozáshoz használatos műanyag lapot használok. Tartós és strapabíró! Arra kell csak vigyázni, hogy a frissen vasalt darabra ne rakjuk rá azonnal (várjuk meg míg kihűl az anyag), mert a melegre deformálódik, mint bármilyen műanyag. Ha ennél nagyobb fóliára van szükségünk, akkor javaslom a méteráru boltokban kapható méretre vágható fóliát. A pontos nevét sajnos nem tudom, de ezt szokták a csipketerítőkre rátenni, hogy megóvják azt és a felület könnyen tisztítható legyen! 140 cm széles és kb. 800 Ft-ba kerül métere.

A segédfólia használat közben
 A rátétminta előkészítése


A kiválasztott anyagokra kétoldalú vetexet, vagy más néven  ragasztófátylat, vasalunk. A sablon segítségével,a vetex papírjára könnyen át tudjuk másolni a mintát. Ügyeljünk rá, hogy a sablont a színével lefelé fordítva helyezzük a papírra!! Ezt követően kivágjuk a kis darabokat. Először a teliholdat vasaljuk rá a csillagos éjszakai égboltra, és csak ezután a boszorkány apróbb arabkáit. Gépi applikáláskor könnyebb a már megerősített vásznon dolgozni. A csillagos égbolt és a telihold között is kétoldalú vetex van, amitől az alap olyan lesz, mint egy karton.  Eltávolítjuk a papírt kis darabokról és sorban ráhelyezzük a segédfólia használatával és vasalóval rávasaljuk őket. Ügyeljünk rá, hogy a vasalót csak nyomjuk rá az anyagokra, ne mozgassuk! Mozgatás során a kis darabok felragadhatnak a  vasaló talpára és a ragasztófátyol azonnal rá is ég!

Applikálás


Két megoldás lehetséges. Minden pró darab a helyén van és szépen sorban elkezdjük rögzíteni őket, vagy rétegenként haladunk. Előbb az alsó rétegeket, utána a felette lévőket varrjuk le. Az alsóbb rétegeket csak egyszerű cikk-cakk öltéssel szoktam rögzíteni, mert erre még rákerül egy réteg, (pl.: a haj és a sapka találkozásakor) amit már díszítő varrással varrok le. 
A teljes mintát sűrű cikk-cakk-al varrjuk körbe. Minden darabot az anyag színével azonos cérnával. A varrógépet állítsuk 3-4-es varrás-szélességre és az öltéssűrűséget pedig minimálisra.1-0,5 közötti értékre. Így kapunk szép egyenletes, a hímzéshez hasonló varrást. A kisebb íveknél, csücsköknél) Pl haj vége, kézfej) Még kisebbre is vehetjük a varrásszélességet:2-3 közötti értékre. Ennél kisebbre már nem javaslom, mert akkor az anyag nem lesz megfelelően rögzítve és mosáskor kibomolhat!


applikálás
 Díszítés


A legkisebb motívumokat varrás helyett inkább hímezzük! :) Szebb és pontosabb és a végeredmény. Ilyen a kis boszi szeme, szája, az ujjacskái, és a koponya szeme és fogai is. (ez utóbbi még most is várja, hogy kihímezzem!)


Keretezés, tűzés

A párna középmintája 26,5 cm x 41,5 cm-es lett, varrásszélességgel együtt (25 x 40 cm-es). Ez kapott még két 6,5 cm-es (5cm-es) keretet, egy napsárgát és egy lilát. A kész előlap így 46,5 cm x 61,5 cm lett (45x60). (Az Ikeában kapható 40x60-as párna szépen kitölti.)


A mintát árokban tűztem, a keretet pedig a képen látható csigavonallal. Ez utóbbihoz kis gyakorlás szükséges, de véleményem szerint nagyon mutatós minta!



tűzésminta
A kész párna

A kész párnához még szükségünk van egy hátlapra. A legegyszerűbb megoldás, ha két darab egyszínű anyagot varrunk rá. Az egyik kb 51,5 x 46,5 cm-es a másik min. 26, 5 x 46,5 cm. A két darab egy egy oldalát beszegjük, ezek kerülnek a párna közepére. A boszorkánnyal díszített, tűzött előlapra fordítsuk rá előbb a rövidebb, majd a hosszabb darabot. Tűzzük össze a széleken és varrjuk körbe. Először egyenes varrással szoktam a hátlapokat erősíteni, majd kifordítom őket. Megnézem mindenhol szépen sikerül-e az illesztés. Ha igen, akkor a csücsköket levágom és cikk-cakk öltéssel újra körbevarrom. Érdemes még a színoldalán is a legszélén még egyszer letűzni a kész párnát!






A minta sablonja megvásárolható: ITT

Jó munkát kívánok hozzá! :)
Szilvi

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése