2014. december 2., kedd

Seminol mintás karácsonyi zokni

Most egy kicsit elszakadok a rátétmintás párnáimtól. :)
A következő bejegyzésben a Seminol mintáról lesz szó. A mintát karácsonyi zoknikon fogom megmutatni.





Nézzük meg a Seminol meghatározását:

Valamikor a XX. század elején, a floridai Seminole indiánokat a kereskedők lábbal hajtós varrógépekkel látták el. Ezzel az új eszközzel az indiánok létrehoztak egy különleges sávokból álló foltmunkát. A Seminole foltmunka jellegzetessége, hogy élénk színekből áll, így az apró minta is jól elkülöníthető.
A minta alapjául különböző textilcsíkok összevarrása szolgál.Ezeket a csíkokat egyenesen, vagy ferdén elvágják, és újra összevarrják. Ebből egyszerűbb és bonyolultabb minták születnek. (Forrás: A varrás gyakorlati enciklopédiája , Glória Kiadó Budapest, 2000. 138. old.)

Az elmúlt években ennek a technikának a segítségével készítettem sok-sok karácsonyi zoknit. A technika előnye, hogy apró kicsi hulladékokat is jól lehet hasznosítani. Bár nálam ez nem teljesen egyértelmű, mert úgy érzem, a készülő zoknik melléktermékeként még igen sok hulladék keletkezett! Sebaj, arra is van egy jó technika- majd legközelebb azt is bemutatom! Már csak egy kis időre lenne szükség! :)

Akkor nézzük meg néhány lépésben a legegyszerűbb Seminole minta elkészítésének lépéseit!

Kiválasztunk 3 különböző színű anyagot. Vágunk belőle szép hosszú csíkokat. Esetemben  karácsonyi piros, fehér és zöld anyagokról és 4,5 cm-es csíkokról beszélünk.


Összevarrjuk őket:


Majd 4,5 cm-enként feldaraboljuk.



Eltoljuk őket egy négyzetnyit és újra összevarrjuk:


Kivasaljuk  a mintát és egy vonalzó + körkés segítségével levágjuk a felesleget. Ügyelve arra, hogy a középső mintától hagyjuk meg egy varrógéptalpnyi  szélességet. (5-7 mm.)



Kész a mintánk! :)


A kész mintát díszítő motívumként varrhatjuk az anyagok közé. Íme néhány példa a Seminol mintás mikulászoknikra.

A mintához szükségem volt egy zokni formára. A zokni mintája alapvetően 3 részre osztható: 
  • A felső rész adja meg a zokni karakterét: a mintát és a színvilágot. Középre egy nyomott mintás anyagból kivágott képet helyeztem. Ezt kereteztem egyszerűbb csíkokkal és Seminole mintával. 
  • Majd ezt követi a sarok rész, ami mindig valamilyen hangsúlyos szín. 
  • Végül a zokni orr-része következik, ahol szintén csíkos mintát, vagy egyszerűbb Seminolt használtam.

A nyomott minta helyett természetesen készíthetünk egyszerű applikációt is. :) Van hozzá már néhány tervezet! ;-)

A kész előlap kapott egy vékony flíz réteget és egy hátlapot. Hátlapnak molinót használtam. A zokni hátoldala piros karácsonyi mintás vászon bélelve, hátlapozva, gazdagon kukacolva. :) Így lesz egy kis tartása.
A tetejét piros színű szegővel láttam el, amibe arany színű szalagot, vagy zsinórt fűztem. Így a zokni száját össze lehet húzni. Kaptak még egy kis akasztót is, hogy fel lehessen akasztani őket a "kandalló" szélére, vagy ahová szeretnénk!



Példa a  ferdén (60 fokos szögben) összevarrt Seminol mintára:




  Négyzetrácsos zokni! :)





Jó munkát kívánok!

Szilvi

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése