2015. december 26., szombat

Patchwork kazdőknek: Patchwork kulcstartó


Készítettem ajándékba  a Húgomnak egy táskát Quilt-as-you-go technikával. A táska tartalmaz néhány zsebet, de úgy gondoltam, most egy kis kulcstartóval még kiegészítem. A táska elkészítéséről már írtam több bejegyzést (Patchwork táska, kezdő táskavarróknak, Varrd és tűzd-készítsünk tavaszi táskát) Így most csak a  kulcstartó elkészítését szeretném röviden ismertetni.



Szükséges anyagok: 
  • 16 x 22 cm molinó (zsákvászon)
  • 16 x 22 cm kesztyűbélés
  • 16 x 22 cm vasalható vetex
  • 16 x 22 cm mintás anyag (belülre)
  • színes anyagdarabok
  • varrógép
Díszítéshez:
  • stencil
  • textilfesték
  • ecset
  • sütőpapír
  • vasaló

 A kesztyűblését és a molinót méretre vágjuk és egymásra fektetjük. A kesztyűbélés nézzen fölfelé.

A mintás anyagdarabokat quilt-as-xou go technikával sorban rávarrjuk a kesztyűbéléssel ellátott molinóra.



Az elkészült alapot megtűzzük:



 A belső oldalra, hogy eltakarjuk a molinót, kétoldalú vetexel felvasalhatunk egy mintás vászondarabot. Vagy ha kétoldalú vetexünk nincs, akkor csak egyoldalú változatot vasaljunk fel rá. A tűzött patchwork mintás darabot és a vetexel megerősített mintás vásznat vágjuk egyforma méretűre és a széleken cikk-cakk öltéssel rögzítsük egymáshoz őket. két rövidebb oldalát beszegjük 4 cm-es szegőpánttal (vagy ferdepánntal)

Stencilfestéssel díszíthetjük a kész mintát. A stencilt ragasztóspray segítségével az anyagra simítjuk, kifestjük a mintát arany színű textilfestékkel. Száradás után sütőpapíron keresztül rögzítjük a festéket vasalóval.

 A két szélén, a színén  felvarrjuk géppel a szegőpántot, a hátoldalon pedig kézzel.
 Kézzel belevarrjuk  a cipzárt is, úgy, hogy a külső oldalon a  szegőpánt takarja. Két akasztót helyezzünk el a kulcstartón. Az egyiket rögzítsük a cipzár belső oldalán (A képen látható módon) A másikat, pedig a külső rétegek közzé tegyük be, úgy hogy a belső rész felé nézzen.(tehát a cipzár másik oldalán is legyen egy akasztó) Összehajtjuk a munkánkat, hogy a  cipzár középre essen és levarrjuk a két oldalán.
 Tegyünk rá szegőpántot, aminek a két végét hajtsuk be. Egyik oldalon géppel a másik oldalon kézzel varrjuk le, és ezzel eltakarjuk a  varrást.
 Fogjuk össze a varrást és a csücsöktől számított 1-1,5 cm-re varrjuk össze a csücsköt. Ettől lesz egy kis mélysége a zsákocskánknak.

 A sok réteg gépi varrása egy kicsit nehezebb. Segítség lehet, ha vastagabb varrógéptűt használjunk és lassan varrjuk össze a sarkokat.
 Kifordítjuk és már készen is vagyunk!
 Hátoldal:
 Már látható a belső akasztó, ahová a kulcscsomót rögzíthetjük:

 Íme a hozzá tartozó táskával együtt:


Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

1 megjegyzés:

  1. NAGYON SZÉP, ÉS PRAKTIKUS , GRATULÁLOK AZ EDDIGI ALKOTÁSOKHOZ , ÉS AZ ÚJ ÉVBEN IS VÁRJUK A TOVÁBBI ÖTLETEKET ...b.ú.é.k.

    VálaszTörlés