2016. május 22., vasárnap

Lányok a nagyvilágban - applikációs minták foltvarráshoz

Szeretném veletek megosztani, hogyan alakult ez a sorozatunk. A késztermékek között Lotti a legnépszerűbb, a szabásminták között pedig Panni. Vivi kicsit a háttérbe szorult, talán a minta összetettsége miatt? Pedig nekem ő a kedvencem! :)





Egyik reggel futás közben jutott eszembe, hogy a kislány minták legyenek valamilyen ismert nagyvároshoz köthetőek, akár a föld minden területéről. Így a variációk száma rendkívül sok lehet, nem beszélve a minták sokszínűségéről.  jelen sorozatunknak egyelőre 3 tagja van:
  • Panni Párizsban
  • Lotti Londonban
  • Vivi Velencében
Megtalálod őket a webshopban a  Minták kislányoknak kategória alatt.

Ami az elkészítésüket illeti. A minták gépi applikációra vannak tervezve, de bátrabbak kézzel is megpróbálhatják őket megvarrni. A cél az volt, hogy alkotó kedvű anyukák, nagymamák látványos dekorációt készítsenek leánygyermeküknek, vagy unokájuknak.

Panni elkészítéséről külön blogbejegyzésben foglalkoztam. Azóta kicsit módosultak a szabásminták. A sablonok tükörképét tartalmazzák, így már nem kell ablaküvegen trükközni velük. :)

A következőkben a gépi applikálás folyamatát mutatom be:

A sablon kinyomtatása után érdemes felnagyítani azt 140%-ra (A4-ről A3-ra) A képen látható párna méreteit ekkor kapjuk meg. (44 x 55 cm)

  Panni készítéséről részletesebben itt olvashatsz: A párizsi lány - applikálás kartonsablon nélkül
A szabásmintát pedig a webshopban találod meg: Panni Párizsban

 Így készülnek. Először nézzük Lotti fázisfotóit:
A minta darabjait rajzoljuk át a ragasztófátyolra. A minta tükörképe a véglegesnek, éppen ezért ezt a mutatványt már nem kell az ablakra ragasztott sablonnal végeznünk! Megkönnyítjük a munkánkat, ha az egyforma színű darabokat egymás mellé rajzoljuk!


A ragasztófátyolból vágjuk ki a darabokat kis ráhagyással, és vasaljuk rá a mintákat a kiválasztott anyagdarabokra.
 Majd vágjuk ki őket pontosan a vonalak mentén!

A teljes mintát rajzoljuk át segédfóliára alkoholos filccel. Én a leggyakrabban a méterre kapható átlátszó viaszos "vásznat" szoktam megvenni, amit elsősorban csipketerítők védésére szoktak használni. 30 cm-ből készíthetünk 3-4 sablont!
A segédfólia használat közben. A pontos mintát csak így kaphatjuk meg, ha elhanyagoljuk ezt a lépést, előfordulhat, hogy torzul a mintánk!
 Ha minden darabot a helyére került akkor rá kell őket vasalni az alapra. Figyelem! A vasalót nyomjuk rajta ne tologassuk!! (Mert különben a ragasztófátyol könnyen ráragadhat a vasaló talpára...)

 A mintát  sűrű cikk-cakk öltéssel felvarrjuk az alapra. Az öltésszélességet érdemes 3-4 -es érték közé állítani. Az öltéssűrűséget pedig a nullához csökkenteni. A mintánk akkor lesz még szebb, ha a felső szálat lazábbra állítjuk (2-3 érték közé).
Ezután következik az arc részleteinek varrása, vagy hímzése. Egyes részeket el elehet készíteni varrógéppel is, de van amit érdemesebb kézzel. A szemet is lehet applikálni, vagy hímezni, de ha a varrógép tud ilyen motívumot, akkor géppel is elkészíthető.
A kész mintát keretezzük tetszőlegesen. A keretek segítenek a párna végleges méretét kialakítani. Az alapminta 30 x 40 cm-es. Ezt szoktam keretezni egy 6,5 cm-es és egy 4 cm-es kerettel. Így a végleges párna méret 45 x 55 cm.

 . A keret elkészítése után 150 grammos flízzel és hátlappal látom el a mintát. (Általában lepedővásznat, vagy molinót használok). Először a mintát árokban tűztem, majd a járdát kicsit kavicsosan. Vagy inkább a macskakőre emlékeztető tűzéssel.

Íme a kész párna: Lotti Londonban.






A szabásmintát megtalálod a webshopban: Lotti Londonban


Nézzük meg a Viviről készült fázisfotókat is! A különbség talán annyi, hogy a verebek és a morzsák elkészítése kicsit időigényesebb volt. :)




Íme a kész párnahuzat:





A kész minta pedig a webshopban: Vivi Velencében

 http://www.szilvifoltvarras.hu/?product=vivi-velenceben-szabasminta


Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! 
A feliratkozáshoz kattints IDE.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése